Μεταναστευτικό Δίκαιο – Αποφυγή παγίδων

Στη νομική σχολή, οι μελλοντικοί δικηγόροι διδάσκονται πώς να προβάλλουν το καλύτερο επιχείρημα για λογαριασμό των πελατών και ότι κάθε ζήτημα μπορεί να εξεταστεί με διαφορετικούς τρόπους. Πράγματι, το τυπικό δικαστικό μας σύστημα έχει σχεδιαστεί με αυτή την έννοια. Τα αντίπαλα μέρη μπορούν να φέρουν την υπόθεσή τους σε μια αίθουσα δικαστηρίου, να παρουσιάσουν νόμους και επιχειρήματα στον προεδρεύοντα δικαστή και να περιμένουν την απόφαση. Στο τέλος, αναμένουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όταν δοθεί στους αντιπάλους η ευκαιρία να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους με τον πιο ευνοϊκό τρόπο.

Στον τομέα του μεταναστευτικού δικαίου, ωστόσο, η δυνατότητα παρουσίασης της υπόθεσης ενός πελάτη είναι περιορισμένη ποικιλοτρόπως. Οι δικαστές, οι προξενικοί υπάλληλοι και οι δικαστές μετανάστευσης λαμβάνουν αποφάσεις μέσα σε ένα περίπλοκο πλαίσιο που παρέχει λίγα δικαιώματα στα αλλοδαπά άτομα ενώπιόν τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα προξενεία, δεν μπορεί να παρευρίσκεται σύμβουλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για να βοηθήσει τους πελάτες να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους. Σε περαιτέρω αντίθεση με το τυπικό δικαστικό σύστημα, υπάρχουν πολύ περιορισμένες διαδικασίες προσφυγής στο μεταναστευτικό δίκαιο. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, εκ πρώτης όψεως το σύστημα μετανάστευσης μπορεί να φαίνεται απλό – συμπληρώστε μερικές φόρμες, τραβήξτε μερικές φωτογραφίες διαβατηρίου και voila! Στην πραγματικότητα, ο νόμος για τη μετανάστευση είναι εξαιρετικά τεχνικός και πολύπλοκος, και ένα μικρό λάθος στην πορεία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Στην καλύτερη περίπτωση, μια άρνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του υψηλού τέλους υποβολής που καταβάλλεται στην κυβέρνηση. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, μια ακατάλληλη κατάθεση μπορεί να οδηγήσει σε απέλαση. Λανθασμένες απαντήσεις ή «μικρά λευκά ψέματα» μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αποδοχής στο μέλλον. Οι δυνατότητες για παγίδες είναι απεριόριστες.

Ορισμένοι πελάτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μόνοι τους, αλλά αναγνωρίζουν με σύνεση την ανάγκη να λάβουν βοήθεια όταν προκύψει ένα πρόβλημα. Σε μια περίπτωση, μια πελάτισσα ζήτησε τη νομική μας συμβουλή αφού υπέβαλε μόνη της αίτηση πολιτογράφησης (ιθαγένεια) και αντιμετώπισε προβλήματα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε συλληφθεί στη Βόρεια Καρολίνα και κατηγορήθηκε για πλημμέλημα. Σε αντάλλαγμα για την παραδοχή του αδικήματος, της επετράπη να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αναβαλλόμενης δίωξης «πρώτου παραβάτη» που προσέφερε το κράτος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, η κατηγορία απορρίφθηκε.

Πιστεύοντας ότι δεν υπήρχε καταδίκη, η πελάτισσα συμπλήρωσε την αίτηση πολιτογράφησης δηλώνοντας ότι δεν είχε συλληφθεί ποτέ. δεν είχε ποτέ κατηγορηθεί για διάπραξη εγκλήματος ή αδικήματος· και δεν είχε ποτέ καταδικαστεί για έγκλημα ή αδίκημα. Δυστυχώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη μετανάστευση, η προηγούμενη «παραδοχή» της ερμηνεύτηκε ως «καταδίκη», που οδήγησε σε προφανή αποτυχία της απαίτησης του «Καλού Ηθικού Χαρακτήρα» για την ιθαγένεια. Ευτυχώς για αυτόν τον πελάτη, μπορέσαμε να δείξουμε στον δικαστή μια στενή εξαίρεση στον κώδικα μετανάστευσης για αυτό το είδος «καταδίκης».

Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν ότι οι απαντήσεις της μπορεί να ερμηνευθούν ως ψέματα. Η «ψευδής μαρτυρία» μπορεί επίσης να αποκλείσει την εύρεση «καλού ηθικού χαρακτήρα» και να εκτροχιάσει τις ελπίδες πολιτογράφησης. Στο τέλος, μπορέσαμε να παρουσιάσουμε μια πειστική, στοχαστική αποκάλυψη των περιστάσεων της στον δικαστή πριν γίνει οποιαδήποτε ζημιά. Τώρα είναι πολίτης των ΗΠΑ.

Ένα άλλο πρόσφατο θέμα αφορούσε έναν πελάτη που ήθελε να φέρει την αρραβωνιαστικιά του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις Φιλιππίνες. Μια λογική προϋπόθεση για μια βίζα αρραβωνιαστικών είναι ότι τα άτομα πρέπει να είναι νομικά ελεύθερα να παντρευτούν μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, η αρραβωνιαστικιά ήταν στο παρελθόν παντρεμένη, αλλά ο σύζυγός της είχε εξαφανιστεί μερικά χρόνια νωρίτερα. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δεν επιτρέπει το διαζύγιο, και αντ’ αυτού της εκδόθηκε δικαστική δήλωση απουσίας ή εικαζόμενου θανάτου «για όλες τις προθέσεις και σκοπούς».

Μη εξοικειωμένη με αυτό το έγγραφο και τη νομική του ισχύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέβαλε αίτημα για αποδεικτικά στοιχεία και το ζευγάρι ζήτησε τη βοήθειά μας για να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Σε συντονισμό με το νομικό σύμβουλο των πελατών μας στις Φιλιππίνες, μπορέσαμε να παράσχουμε έγγραφα και νομική εξουσιοδότηση για να αποδείξουμε ότι ήταν στην πραγματικότητα ελεύθεροι να παντρευτούν μεταξύ τους. Η αναφορά εγκρίθηκε και διαβιβάστηκε στο προξενείο.

Ενώ δεν έχει κάθε περίπτωση αίσιο τέλος στον κόσμο του μεταναστευτικό δίκαιοΟι προηγούμενες υποθέσεις παρέχουν μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς μπορούν να βρεθούν λύσεις, ακόμη και όταν ένας πελάτης έχει ξεκινήσει την πορεία της μετανάστευσης προτού αναζητήσει νομικό σύμβουλο. Η δουλειά μας είναι να εφαρμόζουμε τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη στις περιπτώσεις των πελατών μας, βοηθώντας τους να μην πέσουν στις παγίδες στην πορεία.

Πνευματικά δικαιώματα 2010, Smith Debnam Narron Drake Saintsing & Myers, LLP, Raleigh, Βόρεια Καρολίνα. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*