Λαθρομετανάστες Εργάτες

Η εργασία των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που τυγχάνει αυξανόμενης προσοχής. Έχει γίνει θέμα αυξανόμενης σημασίας καθώς πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας πληθυσμιακής επέκτασης και των υψηλότερων ρυθμών αστικοποίησης, οδηγούν πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 96 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες και τα εξαρτώμενα μέλη τους στον κόσμο σήμερα. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 6,3 εκατομμύρια παράνομοι εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Pew Hispanic Center. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι από το Μεξικό. Αυτοί οι παράνομοι Μεξικανοί μετανάστες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χειριστούν την παράνομη μετανάστευση.

Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι οι Μεξικανοί μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρουν δουλειά. Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το κέντρο, η έλλειψη θέσεων εργασίας στο Μεξικό δεν είναι ο κύριος λόγος που οι μετανάστες έρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, οι μετανάστες εκδιώκονται από τη χώρα καταγωγής τους λόγω των χαμηλών μισθών του Μεξικού, της κακής ποιότητας εργασίας και της έλλειψης μακροπρόθεσμων προοπτικών και ευκαιριών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με 4.836 άνδρες και γυναίκες που έκαναν αίτηση για δελτία ταυτότητας του Μεξικού σε προξενεία στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ντάλας, το Φρέσνο, την Ατλάντα και το Raleigh, NC

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 5% των Μεξικανών μεταναστών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για λιγότερο από δύο χρόνια ήταν άνεργοι στο Μεξικό. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών χωρίς έγγραφα που ερωτήθηκαν εργάζονταν με επικερδή απασχόληση πριν φύγουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μετανάστες δυσκολεύονται ελάχιστα να βρουν δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την έλλειψη νομικών δικαιωμάτων για εργασία. Μετά από έξι μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το 5% των μεταναστών δήλωσε άνεργος. Αυτό το στατιστικό στοιχείο αποκαλύπτει πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι μετανάστες εργάτες για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή εκτελούν εργασίες που λίγοι άλλοι είναι πρόθυμοι να κάνουν.

Και το κάνουν για χαμηλούς μισθούς. Οι μετανάστες λαμβάνουν γενικά μισθούς σε επίπεδο φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή περίπου 300 $ την εβδομάδα. Αν και είναι σοκαριστικά χαμηλοί, αυτοί οι μισθοί είναι διπλάσιοι από αυτούς που βγάζουν οι εργαζόμενοι στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Pew Hispanic Center, οι Μεξικανοί μετανάστες παρέχουν πολλούς τύπους εργασίας που χρειάζονται σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών στην Ατλάντα, το Ντάλας και το Ράλεϊ. φιλοξενία στη Νέα Υόρκη? Κατασκευή στο Σικάγο? και τη γεωργία στην Καλιφόρνια. Αυτές οι τέσσερις βιομηχανίες απασχολούσαν περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα.

Ο Mark Krikorian, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης στην Ουάσιγκτον, λέει ότι δεν είναι είδηση ​​ότι υπάρχει ζήτηση για χαμηλόμισθο εργατικό δυναμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αντί να καθιερώσει προγράμματα φιλοξενουμένων εργαζομένων ή αμνηστία για τους παράνομους μετανάστες, ο Κρικοριάν υποστήριξε τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών εργαζομένων από την οικονομία. Κατά την άποψή του, αυτό, μεταξύ άλλων, θα βελτίωνε τους μισθούς για τους Αμερικανούς εργάτες.

Παρά το φαινομενικά σταθερό ρεύμα μεταναστών εργατών, οι φάρμες στην Καλιφόρνια και άλλες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν αρκετούς ανθρώπους πρόθυμους να εργαστούν με χαμηλούς μισθούς. Πολλοί μετανάστες επιλέγουν να εργαστούν στον κλάδο των κατασκευών που είναι πιο ριψοκίνδυνοι αλλά υψηλότερα αμειβόμενοι. Και η κυβέρνηση και οι πολιτικές ομάδες περιπολίας στα σύνορα, όπως οι Minutemen, εντείνουν τις προσπάθειες για την ασφάλεια των συνόρων Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού, καθιστώντας δυσκολότερη την είσοδο των μεταναστών.

Κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, θέλουν να θεσπίσουν νέα νομοθεσία που θα επιβάλλει πιο σθεναρά τους νόμους για τη μετανάστευση.

Τον Ιανουάριο του 2004, ο Πρόεδρος Μπους περιέγραψε ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των νόμων για τη μετανάστευση της χώρας και να επιτρέψει σε περίπου οκτώ εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να αποκτήσουν νόμιμο καθεστώς ως προσωρινά εργαζόμενοι, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα σύστημα μετανάστευσης «που εξυπηρετεί την αμερικανική οικονομία και αντανακλά το αμερικανικό όνειρο. “

Οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα προσωρινής εργασίας μόνο εάν είχαν ήδη δουλειά. Το ειδικό καθεστώς θα διαρκούσε τρία χρόνια και θα μπορούσε να ανανεωθεί μία φορά, για συνολική διαμονή έξι ετών. Εάν οι προσωρινοί εργαζόμενοι δεν κατάφερναν να παραμείνουν απασχολούμενοι ή παραβίαζαν το νόμο, θα στέλνονταν σπίτι τους.

Ο Μπους είπε ότι το νέο νομικό καθεστώς θα επιτρέψει στους παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν πίσω στις χώρες τους χωρίς φόβο ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο λόγος για τη μεταρρύθμιση, είπε ο Μπους, είναι να αντιμετωπίσει “ένα βασικό γεγονός της ζωής και της οικονομίας — ορισμένες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην αναπτυσσόμενη οικονομία της Αμερικής είναι θέσεις εργασίας που δεν καλύπτουν οι Αμερικανοί πολίτες”.

Επί του παρόντος, περίπου 140.000 «πράσινες κάρτες» εκδίδονται κάθε χρόνο σε άτομα που θέλουν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπους κάλεσε το Κογκρέσο να το αυξήσει, αλλά έδωσε έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Ο Μπους περιέγραψε τις προτάσεις για τη μετανάστευση ως ένα μέτρο εθνικής ασφάλειας που θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν περισσότερο έλεγχο στα σύνορα. «Η πατρίδα μας θα είναι πιο ασφαλής όταν μπορούμε να λογοδοτήσουμε καλύτερα όσους μπαίνουν στη χώρα μας», είπε. “Αντί για την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι είναι άγνωστοι… οι αρχές επιβολής του νόμου θα αντιμετωπίσουν λίγα προβλήματα με τους εργάτες χωρίς χαρτιά και θα είναι καλύτερα σε θέση να επικεντρωθούν στις πραγματικές απειλές για το έθνος μας από εγκληματίες και τρομοκράτες.”

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εργασίας και άλλους φορείς, θα διαχειρίζεται το νέο πρόγραμμα.

Όταν ο Μπους ανακοίνωσε τις ιδέες του στις αρχές του 2004, ορισμένοι ηγέτες του Δημοκρατικού κόμματος εξέφρασαν την υποψία ότι προσπαθούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά του στο σώμα των Λατίνων καθώς η εκστρατεία του 2004 ξεκίνησε. Ο γερουσιαστής Κένεντι είπε: “Ελπίζω σίγουρα η πολυαναμενόμενη επανεμπλοκή της κυβέρνησης σε αυτή τη θεμελιώδη συζήτηση να είναι γνήσια και όχι λόγω της μετατροπής του έτους εκλογών. Το status quo της μετανάστευσης είναι ξεπερασμένο, άδικο και απαράδεκτο.”

Πολλοί γερουσιαστές έχουν επίσης ιδέες για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού νόμου. Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές John Cornyn από το Τέξας και Jon Kyl από την Αριζόνα προτείνουν ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους μετανάστες να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια, ακολουθούμενο από ένα διάλειμμα ενός έτους. Αυτό το μοτίβο μπορούσε να επαναληφθεί συνολικά τρεις φορές πριν ο εργαζόμενος έπρεπε να επιστρέψει μόνιμα στη χώρα καταγωγής του.

Οι γερουσιαστές John McCain, R-Ariz., και Edward Kennedy, D-Mass., υποστηρίζουν τη νομοθεσία που θα επιτρέπει στους παράνομους μετανάστες να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για έως και έξι χρόνια χωρίς να έχουν άδειες ή έγγραφα. Μετά τα έξι χρόνια, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης νόμιμης διαμονής ή να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα, Τσακ Χέιγκελ, πρότεινε τη χορήγηση νομικού καθεστώτος στους παράνομους μετανάστες, εάν περάσουν από ελέγχους ποινικού ιστορικού, έχουν ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον πέντε χρόνια, πληρώνουν φόρους, έχουν εργασιακή γνώση της αγγλικής γλώσσας και πληρώνουν αμοιβή 2.000 $. Προτού εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, ο Χέιγκελ θέλει να δει ενισχυμένη την ασφάλεια των συνόρων.

Όμως, οι προσπάθειες να αναχαιτιστεί το κύμα των μεταναστών εργατών που εισρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν σταματήσει. Πολλοί αγρότες δεν θέλουν να αλλάξουν το σύστημα που τους παρέχει την απαραίτητη εργασία. Και οι συντηρητικές αντιμεταναστευτικές ομάδες, όπως η ομάδα επαγρύπνησης των Minutemen, αντιτίθενται κριτικά στη μεταρρύθμιση που με οποιονδήποτε τρόπο θα ενθάρρυνε τη μετανάστευση.

«Τα προγράμματα φιλοξενουμένων εργαζομένων δεν έχουν αξία», λέει ο πρόεδρος της Minutemen, Κρις Σίμκοξ. «Δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για αυτό μέχρι να υπάρξει πραγματική κυβερνητική επιβολή στα σύνορα». Το Minutemen είναι μια αποκλειστικά εθελοντική οργάνωση πολιτών που αντιτίθενται στην παράνομη μετανάστευση. Μέλη περιπολούν τα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού σε αναζήτηση παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από εκεί.

«Αυτή είναι μια άμεση πρόκληση για τον Πρόεδρο Μπους», είπε ο Σίμκοξ. “Συνεχίσατε να αγνοείτε αυτό το πρόβλημα. Οι κρατικοί μας αξιωματούχοι, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές δεν θα κάνουν τίποτα. Επομένως, αυτή είναι μια τελευταία προσπάθεια να σηκώσουμε τα μανίκια και να το κάνουμε μόνοι μας.”

Οι Minutemen και άλλοι πιστεύουν ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι κακό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οικονομική διαρροή και απειλή για την ασφάλεια. Οι μετανάστες συχνά απαιτούν τη βοήθεια της κυβέρνησης και των φορέων κοινωνικής υπηρεσίας, αλλά λόγω της μη νομικής τους κατάστασης συχνά δεν πληρώνουν τους φόρους που χρηματοδοτούν αυτά τα προγράμματα. Ομάδες όπως οι Minutemen ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες αντιτίθενται επίσης στη νέα νομοθεσία για τους μετανάστες φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το σύνολο των διαθέσιμων εργαζομένων που χρειάζονται. Ο Tamar Jacoby, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο του Μανχάταν, λέει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν σκληρή εργασία ή αγροτικές δουλειές. Οι μετανάστες είναι πρόθυμοι και το κάνουν φτηνά, καθιστώντας την παρουσία τους θέμα οικονομικής σημασίας.

Όσοι είναι υπέρ της νέας νομοθεσίας για τους μετανάστες μπορεί να βρουν το δρόμο τους. Μια δημοσκόπηση του 2004 από το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, το Ίδρυμα Οικογένειας Κάιζερ και τη Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί είναι λιγότερο αρνητικοί για τη μετανάστευση από ό,τι εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι μη μετανάστες Αμερικανοί που ερωτήθηκαν θεώρησαν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά σκληρή στη μετανάστευση. Θα ήθελαν η κυβέρνηση να ξοδέψει περισσότερα για να σφίξει τα σύνορα.

Σύμφωνα με http://www.census.govΗ Φλόριντα έχει μεταξύ 243.000 και 385.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα. Αλλά οι αριθμοί είναι πιθανώς ακόμη υψηλότεροι, επειδή οι ειδικοί λένε ότι οι παράνομοι μετανάστες συχνά αποφεύγουν τις κρατικές έρευνες. Η έρευνα της Απογραφής του 2002 περιελάμβανε τόσο νόμιμους όσο και παράνομους μετανάστες.

Στην περιοχή του κόλπου Tampa, οι κομητείες Pinellas και Hillsborough έχουν δει πληθυσμούς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό να αυξάνονται ταχύτερα από τον γενικό πληθυσμό. Από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στο Hillsborough, το 13% είναι γεννημένοι στο εξωτερικό. Τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι ο πληθυσμός που γεννήθηκε στο Χίλσμπορο αυξήθηκε περισσότερο από 80% κατά τη δεκαετία του 1990-τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης του συνολικού πληθυσμού.

Στο Pinellas, το ποσοστό των κατοίκων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά το 2002, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής. Ο πληθυσμός που γεννήθηκε στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 45% κατά τη δεκαετία του 1990, σχεδόν εξαπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης του συνολικού πληθυσμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*