Η απαγόρευση μετανάστευσης του Τραμπ θα επηρεάσει δυνητικά την οικονομία των ΗΠΑ

Αφού ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για απαγόρευση της μετανάστευσης. Ακριβώς όπως οι περισσότερες ενέργειες, υπάρχει μια αντίδραση. Η απαγόρευση της μετανάστευσης θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκοσμιοποίηση. Η νέα απαγόρευση συνεπαγόταν τον αποκλεισμό της εισόδου ταξιδιωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από έξι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές χώρες, γνωστές ως Υεμένη, Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία. Αυτό που πολλοί αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν, είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η απαγόρευση εισόδου αυτών των ατόμων στις ΗΠΑ στις αμερικανικές εταιρείες και τις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Η ταξιδιωτική απαγόρευση Trumps θα επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ, θα επηρεάσει τη σχέση της με άλλες χώρες και θα μειώσει την απαραίτητη καινοτομία.

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί πτώση εάν η απαγόρευση της μετανάστευσης πάει όπως είχε προγραμματιστεί. Πολλές αμερικανικές εταιρείες θα επηρεαστούν από την απαγόρευση της μετανάστευσης. Χώρες όπως η Συρία, που έχουν απαγορευτεί και παράγουν πετρέλαιο, μπορούν κατά συνέπεια να σταματήσουν το εμπόριο με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία μας. Οι ξένοι επιχειρηματικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών που επηρεάζονται από την απαγόρευση και άλλες χώρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντεπιτεθούν. Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν κάθε εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από τις συναλλαγές, η οικονομία των ΗΠΑ θα επηρεαστεί οικονομικά. Σύμφωνα με τον Remo Fritshci της ADS Securities, οι αμερικανικές μετοχές θα επηρεαστούν από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Είπε, «Οι σαρωτικές απαγορεύσεις εισδοχής στη χώρα από μια σειρά από έθνη κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ατζέντα της παγκοσμιοποίησης που βοήθησε να αντληθούν αποτιμήσεις σε μια σειρά μετοχών εισηγμένων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ενώ η προοπτική παρόμοιων περιορισμών θα εφαρμοστούν στις ΗΠΑ. Οι πολίτες θα μπορούσαν επίσης να παρεμποδίσουν τις πρωτοβουλίες στο εξωτερικό», (Wasik). Αυτό δείχνει ότι οι μετοχές, που αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας, θα επηρεαστούν, επηρεάζοντας επιπλέον την παγκοσμιοποίηση. Ακριβώς όπως οι αμερικανικές μετοχές, η βιομηχανία τεχνολογίας θα επηρεαστεί επίσης.

Πολλά στελέχη επιχειρήσεων έχουν μιλήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση στην τύχη των πολυεθνικών τους επιχειρήσεων. Διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας παίρνουν σταθερή θέση ενάντια στην απαγόρευση μετανάστευσης του Τραμπ. Μεταξύ αυτών, είναι και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έστειλε μια δήλωση σε όλους τους υπαλλήλους της Amazon καταδικάζοντας την απαγόρευση. Ο Μπέζος ενημέρωσε τους υπαλλήλους του ότι η Amazon θα έχει την πλάτη τους (Ρούμπεν). Άλλα κορυφαία στελέχη που έκαναν δημόσιες δηλώσεις κατά της απαγόρευσης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα (Thibodeau). Όπως ανέφεραν τα στελέχη, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων τους προέρχεται από ξένες χώρες, φέρνοντας μαζί τους τις ιδέες τους στις ΗΠΑ. Η μεταχείριση των μεταναστών από τον Τραμπ αντίκειται επίσης στις αξίες και τις πολιτικές αυτών των εταιρειών. Η απαγόρευση των μεταναστών από τα έξι έθνη, θα ήταν κακό στη χώρα.

Οι ξένοι αποτελούν μέρος των υπαλλήλων των αμερικανικών εταιρειών. Αυτοί οι υπάλληλοι περιλαμβάνουν όλες τις θέσεις που κατέχουν στην εταιρεία, είτε πρόκειται για αρχικό επίπεδο είτε μέχρι την κορυφή. Κάθε ένας από αυτούς τους εργαζόμενους συνεισφέρει πάρα πολύ στην οικονομία των ΗΠΑ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οι διεθνείς φοιτητές έρχονται σε αυτή τη χώρα επιδιώκοντας μια σπουδαία εκπαίδευση, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν τις ιδέες τους στις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Μερικοί από αυτούς τους υπαλλήλους είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την καινοτομία.

Απαγορεύοντας την είσοδο σε πολίτες αυτών των έξι χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιορίσουν ακούσια την καινοτομία. Οι αμερικανικές εταιρείες θα υποφέρουν επειδή ο αποκλεισμός ορισμένων ατόμων μπορεί να αποτρέψει την πρόσληψη ευφυών μυαλών που συνεχίζουν να βάζουν τις αμερικανικές εταιρείες στην ηγεσία. Η παγκοσμιοποίηση περιλαμβάνει την ανάμειξη διαφόρων ιδεών από όλο τον κόσμο. Η απαγόρευση θα μειώσει αυτές τις ιδέες από το να έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα μέλλον στις ΗΠΑ και να ζήσουν το Αμερικανικό τους όνειρο. Πολλοί μετανάστες σε αυτή τη χώρα έχουν ξεκινήσει τις δικές τους επιχειρήσεις. Αν ήταν ακόμα στη χώρα τους, ίσως να μην είχαν αυτή την ευκαιρία. Οι επιχειρήσεις και οι ιδέες τους συνέβαλαν στην επιτυχία της οικονομίας των ΗΠΑ. Η απαγόρευση αυτών των ατόμων αποτελεί αντίφαση με τις αμερικανικές αξίες.

Η απαγόρευση μετανάστευσης του Τραμπ θα πρέπει να αναθεωρηθεί πριν επιδεινωθεί η κατάσταση. Η αμερικανική οικονομία, οι εταιρείες και η καινοτομία διακυβεύονται με αυτήν την πρόταση. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο σύντομα αυτή η απαγόρευση θα επηρεάσει το έθνος και το μέλλον του.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*