Immigration: Love, Marriage and the GreenCard by Shah Peerally, Esq.

Ο γάμος είναι μια πολύ σημαντική έννοια και καθιέρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εκ τούτου το Κογκρέσο έχει καθορίσει ότι ένας αλλοδαπός υπήκοος που παντρεύεται σύζυγο Πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει την άμεση δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για μόνιμη διαμονή με προτίμηση πρώτης κατηγορίας. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι και οι μόνιμοι κάτοικοι (κάτοχοι «πράσινης κάρτας») μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση γάμου, ωστόσο ο χρόνος αναμονής για την ημερομηνία προτεραιότητας είναι μεγάλος και επομένως δεν παρέχει άμεση δυνατότητα στον δικαιούχο να αποκτήσει πράσινη κάρτα.

Η πρώτη σκέψη σε περιπτώσεις γάμου είναι ότι ο γάμος πρέπει να είναι καλόπιστος (κυριολεκτικά “καλή πίστη”) ή ένας γάμος που δεν έχει σκοπό να λάβει αποκλειστικά επιδόματα μετανάστευσης. Ένας καλόπιστος γάμος βασίζεται στην πρόθεση της νύφης και του γαμπρού να δημιουργήσουν μια κοινή ζωή τη στιγμή που παντρεύτηκαν. Οι Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών (USCIS), πρώην INS (“Μετανάστευση”), έχουν διάφορα κριτήρια για να καθορίσουν εάν ένας γάμος συνήφθη καλόπιστα. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων, κοινές μισθώσεις, κοινές οικονομικές ευθύνες και εικόνες. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ένα ζευγάρι γνωρίζει τις πιο οικείες σχέσεις μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να τεκμηριώσετε το γάμο σας για να παρουσιάσετε στοιχεία της καλής σας σχέσης. Είναι επιτακτική ανάγκη ένα άτομο να μην συνάψει δόλιο γάμο. Ένας δόλιος γάμος θα τιμωρήσει τόσο τον αναφέροντα (σύζυγο Πολίτη των ΗΠΑ) όσο και τον δικαιούχο (το άτομο που λαμβάνει τα οφέλη) και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις συμπεριλαμβανομένου του χρόνου φυλάκισης. Ενώ η Μετανάστευση δεν αναγνωρίζει τους δόλιους γάμους, θα αναγνωρίσει έναν τακτοποιημένο γάμο εφόσον συνάπτεται καλή τη πίστη.

Για να υποβάλετε αίτηση γάμου, θα πρέπει να έχετε έναν έγκυρο γάμο. Έγκυρος γάμος είναι αυτός που αναγνωρίζεται στο κράτος στο οποίο τελείται. Για παράδειγμα, αν ο Ραμ παντρευτεί την Ανίτα στη Νεβάδα και μετακομίσει στην Καλιφόρνια, αυτός ο γάμος θα αναγνωριστεί από τη Μετανάστευση. Ωστόσο, εάν ο Ραμ και η Ανίτα είναι πρώτα ξαδέρφια, η Νεβάδα δεν θα αναγνωρίσει τον γάμο και έτσι η Μετανάστευση δεν θα αναγνωρίσει επίσης αυτόν τον γάμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να μην το γνωρίζετε μέχρι να υποβάλετε τις αιτήσεις σας στο Immigration. Επίσης, εάν ο γάμος γίνει, για παράδειγμα, στα Φίτζι, η Μετανάστευση θα αναγνωρίσει τον γάμο εφόσον ο γάμος αναγνωρίζεται στα Φίτζι. Σημειώστε ότι ο γάμος με πληρεξούσιο δεν θα αναγνωριστεί. Ένας γάμος με πληρεξούσιο είναι εκείνος όπου η νύφη και ο γαμπρός δεν συναντήθηκαν την ημέρα του γάμου. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι εάν ο γάμος ολοκληρώθηκε μετά τον γάμο με πληρεξούσιο.

Μόλις παντρευτεί, τα έγγραφα μπορούν είτε να υποβληθούν σε επεξεργασία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν ο δικαιούχος (αυτός που λαμβάνει την πράσινη κάρτα) βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε μπορεί να διεκπεραιωθεί στο εξωτερικό μέσω των προξενείων των ΗΠΑ. Στην περίπτωση διεκπεραίωσης των υποθέσεων στο εξωτερικό, μπορεί κανείς να επιλέξει βίζα Κ3 για να μειώσει τον χρόνο αναμονής. Επίσης, εάν δεν έχει γίνει ακόμη γάμος, μπορεί κανείς να φέρει και τον αρραβωνιαστικό του/της με βίζα Κ1. Τέτοιες βίζες είναι διαθέσιμες μόνο για πολίτες των ΗΠΑ που αναφέρουν. Από την άλλη πλευρά, για να διεκπεραιωθεί η υπόθεση γάμου στις Ηνωμένες Πολιτείες (μια διαδικασία που ονομάζεται προσαρμογή του καθεστώτος), ο δικαιούχος πρέπει να έχει εισέλθει νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες έστω και για μία ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα έπρεπε να έχει εισέλθει στις ΗΠΑ με έγκυρη βίζα. Όσοι μπήκαν περνώντας τα σύνορα δεν έχουν τύχη εκτός και αν επωφεληθούν από διάταξη του INA 245(i). Αυτή η διάταξη θα απαιτεί εάν υποβλήθηκε οποιοδήποτε είδος αναφοράς υπέρ του δικαιούχου στις 30 Απριλίου 2001 ή πριν από αυτήν. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις για να αποδείξετε ότι επωφεληθείτε από αυτήν τη διάταξη του νόμου. Πρέπει να μιλήσετε με έναν έμπειρο δικηγόρο για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας. Επίσης, εάν έχετε υπερβεί τη βίζα σας, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με έναν δικηγόρο μετανάστευσης προτού προχωρήσετε σε κάθε είδους υπόθεση.

Κατά τη διαδικασία προσαρμογής της κατάστασης, δεν θα πρέπει να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν υποβάλετε αίτηση και λάβετε εγκεκριμένη άδεια επανεισόδου/αποφυλάκισης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η άδεια αποφυλάκισης υπό όρους ή η άδεια επανεισόδου δεν αποτελεί εγγύηση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας επιτρέπει μόνο να επιβιβαστείτε σε αεροπλάνο και να φτάσετε στο λιμάνι εισόδου στις ΗΠΑ, όπου ένας αξιωματικός μετανάστευσης θα καθορίσει εάν θα σας επιτρέψει να εισέλθετε στις ΗΠΑ ή όχι. Εάν έχετε παραμείνει για περισσότερες από 180 ημέρες στη βίζα σας πριν υποβάλετε αίτηση για πράσινη κάρτα, σίγουρα δεν πρέπει να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, θα υπόκεινται σε φραγή 3 ετών. Αυτή η μπάρα θα εμποδίσει το άτομο όχι μόνο να επιστρέψει στις ΗΠΑ αλλά και να αποκτήσει μόνιμη διαμονή. Σε εκείνο το σημείο μόνο μια παραίτηση μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι εύκολο να λάβετε εξαιρέσεις. Εάν παραμείνατε περισσότερες από 365 ημέρες πριν κάνετε αίτηση, και πάλι δεν πρέπει να φύγετε γιατί αυτή τη φορά θα υπόκεινται σε φραγή 10 ετών. Θα ισχύει ο ίδιος κανόνας με την φραγή των 3 ετών, εκτός από το ότι η φραγή ισχύει για 10 χρόνια τώρα και η παραίτηση είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Μόλις υποβάλετε την αίτηση γάμου σας, θα κληθείτε για δακτυλικό αποτύπωμα και για συνέντευξη εντός 3 έως 8 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα έχουν κατατεθεί σωστά. Υποτίθεται ότι θα παρευρεθείτε σε αυτή τη συνέντευξη με τον σύζυγό σας και αποδείξεις ότι ο γάμος σας είναι καλόπιστος (καλή πίστη). Σε αυτό το σημείο, συνιστάται να έχετε έναν δικηγόρο μαζί σας κατά τη διάρκεια τέτοιων συνεντεύξεων. Πράγματι, ένας εξουσιοδοτημένος δικηγόρος θα επιτρέπεται να καθίσει μαζί σας στη συνέντευξη. Εάν ο δικαστής αξιωματικός είναι ικανοποιημένος με τη συνέντευξη και ο έλεγχος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί· αυτός ή αυτή θα σας πει ότι θα εκδώσει μια απάντηση σύντομα. Μπορεί να λάβετε μια απάντηση την επόμενη εβδομάδα ότι η υπόθεσή σας εγκρίνεται και μια επιστολή που σας καλωσορίζει στις ΗΠΑ ως μόνιμο κάτοικο.

Από την άλλη πλευρά, εάν το Immigration λάβει αποδείξεις ή παραδοχή ότι η υπόθεση είναι δόλια, ενδέχεται να συλληφθείτε επί τόπου. Σε αυτό το σημείο συνιστάται ιδιαίτερα να παραμείνετε σιωπηλοί μέχρι να παραστεί ο πληρεξούσιός σας. Σε ένα άλλο σενάριο περίπτωσης, εάν ο αξιωματικός δεν είναι ικανοποιημένος, μπορεί να σας καλέσουν για άλλη συνέντευξη ή να αρνηθούν την υπόθεσή σας. Τεχνικά, εάν απορριφθεί, θα σας δώσουν ένα μήνα πριν παραπέμψουν την υπόθεση στον Δικαστή Μετανάστευσης. Αυτό θα επιτρέψει στον πληρεξούσιό σας να υποβάλει ενδεχομένως πρόταση για την επανάληψη της υπόθεσης. Εάν αυτό αποτύχει, τότε η υπόθεση θα συζητηθεί στο δικαστήριο μετανάστευσης. Ο δικαστής μετανάστευσης θα επανεξετάσει την υπόθεση de novo (ξανά) και θα αποφασίσει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδείξετε την υπόθεσή σας ή η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι ο γάμος σας δεν ήταν καλόπιστος. Και πάλι, συνιστάται ιδιαίτερα να προσλάβετε έναν έμπειρο δικηγόρο για να προχωρήσετε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εάν η περίπτωση εγκριθεί, θα εκδοθεί στον δικαιούχο διαμονή υπό όρους, εάν τη στιγμή της έκδοσης της πράσινης κάρτας ο γάμος ήταν μικρότερος των δύο ετών. Θα πρέπει να επαληθεύσετε εάν έχετε κατοικία υπό όρους. Συνήθως μια πράσινη κάρτα υπό όρους διαμονής θα έχει ημερομηνία λήξης 2 ετών από την ημερομηνία έκδοσης. Θα χρειαστεί να καταργήσετε αυτό το καθεστώς υπό όρους διαμονής από 90 ημέρες από τη δεύτερη επέτειο της έκδοσης της πράσινης κάρτας, υποβάλλοντας ένα Έντυπο I-751. Είναι επιτακτική ανάγκη να υποβάλετε την κατάργηση διαφορετικά η κατάστασή σας θα τερματιστεί. Συνήθως, εάν εξακολουθείτε να είστε παντρεμένοι με τον σύζυγό σας υπήκοο των ΗΠΑ, θα υποβάλετε κοινή αίτηση για την άρση τέτοιων όρων. Εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι ο γάμος σας ήταν καλόπιστος, θα σας δοθεί κάρτα μόνιμης διαμονής για 10 χρόνια περίπου 6 μήνες μετά την υποβολή του Έντυπου I-751. Εάν η Υπηρεσία Μετανάστευσης έχει λόγους να υποψιάζεται ότι είναι κακό παιχνίδι, θα ξεκινήσει έρευνα και στη συνέχεια μπορεί ακόμη και να καλέσει εσάς και τη σύζυγό σας για συνέντευξη κατάργησης της υπό όρους διαμονής. Εάν είναι ικανοποιημένοι, θα σας χορηγήσουν μόνιμη διαμονή άνευ όρων. Εάν όχι, θα παραπέμψουν την υπόθεση σε δικαστή μετανάστευσης.

Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει εάν υπάρξει χωρισμός ή διαζύγιο πριν ή κατά τη διάρκεια των 90 ημερών που προηγούνται της επετείου της λήξης της πράσινης κάρτας υπό όρους. Τα παρακάτω είναι μερικά πιθανά σενάρια.

Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε πριν από την υποβολή αίτησης αφαίρεσης της υπό όρους διαμονής.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να υποβάλει κανείς την άρση της απαλλαγής υπό όρους διαμονής (Έντυπο I-751) ακόμη και αν ο γάμος δεν έχει συμπληρώσει τα δύο χρόνια. Θα σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι ο γάμος σας συνήφθη καλόπιστα και ότι ο γάμος δεν τερματίστηκε με υπαιτιότητά σας. Η διαδικασία θα ακολουθήσει συνήθως την ίδια διαδρομή όπως όταν καταθέτετε την υπόθεση από κοινού με τη σύζυγό σας.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την υπό όρους πράσινη κάρτα και το διαζύγιο δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε το διαζύγιο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσετε να υποβάλετε την απαλλαγή από το Έντυπο I-751. και

Καταφέρατε να υποβάλετε την κοινή σας αίτηση αφαίρεσης της υπό όρους διαμονής και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο γάμος σας αντιμετωπίζει προβλήματα και χωρίζετε και σκοπεύετε να χωρίσετε τη σύζυγό σας. Πρέπει να ενημερώσετε το USCIS και να περιμένετε το οριστικό διάταγμα διαζυγίου και να υποβάλετε ξανά ένα Έντυπο I-751.

Υπάρχουν πολυάριθμες άλλες μεταθέσεις καταστάσεων σχετικά με την αφαίρεση της υπό όρους διαμονής, συγκεκριμένα συζύγους υπηκόων ΗΠΑ που κακοποιούν ή δυσκολεύουν καταστάσεις. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον δικηγόρο σας σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Υπάρχουν άλλες διατάξεις βάσει του νόμου για την προστασία των δικαιούχων, συγκεκριμένα σε περίπτωση κακοποίησης από συζύγους υπηκόων ΗΠΑ. Σε περίπτωση που κάποιος κακοποιηθεί από τον/την πολίτη σύζυγό του/της, θα δικαιούται να υποβάλει αίτηση προστασίας VAWA (Νόμος για τη Βία κατά των Γυναικών). Σημειώστε ότι το VAWA μπορεί να χρησιμοποιηθεί και υπέρ του ανθρώπου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ο σύζυγος πολίτης των ΗΠΑ πεθαίνει πριν εγκριθεί η υπόθεση.

Γιατί η VAWA και άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις είναι πολύ μοναδικές περιπτώσεις. Θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Και να θυμάστε, συνιστάται ιδιαίτερα να μιλήσετε με έναν έμπειρο εξουσιοδοτημένο δικηγόρο πριν καταθέσετε οποιοδήποτε είδος υπόθεσης μετανάστευσης.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως νομικές συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα. Κανένας παραλήπτης περιεχομένου από αυτό το άρθρο, πελάτες ή άλλο, δεν πρέπει να ενεργεί ή να απέχει από το να ενεργεί βάσει οποιουδήποτε περιεχομένου που περιλαμβάνεται στο άρθρο χωρίς να ζητά την κατάλληλη νομική ή άλλη επαγγελματική συμβουλή για τα συγκεκριμένα γεγονότα και περιστάσεις από δικηγόρο με άδεια κατάσταση του παραλήπτη. Ο Shah Peerally είναι ο διαχειριστής των δικηγορικών γραφείων του Shah Peerally που βρίσκονται στο Fremont CA. Το δικηγορικό γραφείο εστιάζει στο Μεταναστευτικό Δίκαιο.

http://www.peerallylaw.com Ph: 510 742 5887 Email: shah@peerallylaw.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*