Λίστα ελέγχου των βασικών εγγράφων μετανάστευσης που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη διαδικασία προετοιμασίας της δίκης τους για το μεταναστευτικό δίκαιο πολύ δύσκολη και στην καλύτερη περίπτωση νευρική. Για να βοηθήσω να κάνω την κατάσταση λίγο λιγότερο αγχωτική, έχω δημιουργήσει μια βασική λίστα ελέγχου εγγράφων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τα οποία θα σας ζητήσει οποιοσδήποτε έμπειρος δικηγόρος στον τομέα της μετανάστευσης κατά την έναρξη της υπόθεσης μετανάστευσης. Αυτή η λίστα ελέγχου βασικών εγγράφων θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται από άτομα που υποβάλλουν τη δική τους υπόθεση μετανάστευσης.

Για μετανάστες ή όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ:

1. Το διαβατήριό σας, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος διαβατηρίου που δεν έχει λήξει και τυχόν παλαιών διαβατηρίων, κρατήστε, εάν είναι δυνατόν, το παλιό διαβατήριο κατά την ανανέωσή του. Εάν πρέπει να προσκομίσετε το παλιό σας διαβατήριο για να λάβετε ένα πρόσφατα εκδοθέν, τότε δημιουργήστε ένα αντίγραφο του ληγμένου διαβατηρίου, συμπεριλαμβανομένης της βιογραφικής σελίδας και τυχόν σφραγισμένων σελίδων που επιβεβαιώνουν το ταξίδι σας, για να το έχετε μαζί σας σε περίπτωση που το χρειαστείτε αργότερα.

2. Η κάρτα I-94 ή η κάρτα I-94W. Η κάρτα I-94 βρίσκεται σε μια λευκή κάρτα που πρέπει να συμπληρώσετε πριν από την είσοδο στις ΗΠΑ. Το I-94W (ονομάζεται επίσης απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης) είναι μια κάρτα που μοιάζει με την κάρτα I-94 αλλά έχει πράσινο χρώμα. Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει τη δική του κάρτα.

*Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί μετανάστευσης των ΗΠΑ, η ημερομηνία λήξης της κάρτας I-94 ή I-94W είναι αυτή που ελέγχει πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε στις ΗΠΑ χωρίς να απαιτείται παράταση ή παραβίαση της βίζας για τη διαμονή σας στις ΗΠΑ. Μερικοί μετανάστες πιστεύουν ότι επειδή έχουν μια σελίδα θεώρησης στο διαβατήριό τους που δηλώνει ότι έχουν βίζα 5 ετών ή 10 ετών, ότι μπορούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να αναχωρήσουν ή να απαιτήσουν παράταση βίζας ή αλλαγή καθεστώτος. Αυτό είναι λάθος και θα σας κάνει να πέσετε εκτός κατάστασης.

*Επίσης, σημειώστε ότι η κάρτα I-94 ή I-94W είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντική. Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα της κάρτας (μπροστά και πίσω) και να φυλάξετε το πρωτότυπο σε ασφαλές μέρος. Δεν θα μπορείτε να λάβετε πράσινη κάρτα, βίζα αρραβωνιαστικών, βίζα εργασίας ή οποιαδήποτε άλλη βίζα στις ΗΠΑ χωρίς απόδειξη νόμιμης εισόδου, η οποία παρέχεται με τη μορφή της κάρτας I-94 ή I-94W.

3. Πιστοποιητικό γέννησης στην πρωτότυπη μητρική γλώσσα και επισυνάψτε μια σωστή μετάφραση με το σωστό πιστοποιητικό μεταφραστή, την υπογραφή κ.λπ. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το Πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης. ΔΕΝ πρέπει να καταθέσετε το πρωτότυπο με το μεταναστευτικό, καθώς χρειάζεται μόνο ένα αντίγραφο, αλλά κρατήστε το πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης σε ασφαλές μέρος σε περίπτωση που η μετανάστευση θέλει να δει το πρωτότυπο.

4. Αν είναι παντρεμένος, τότε ληξιαρχική πράξη γάμου με μετάφραση. Και πάλι, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου σας. Καταθέστε μόνο ένα αντίγραφο στο USCIS και φέρτε το πρωτότυπο στη συνέντευξη μαζί σας. Εάν παντρευτείτε στις ΗΠΑ και δεν έχετε αντίγραφο ή επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας γάμου, μπορείτε να αποκτήσετε επικυρωμένο αντίγραφο στο www.USA.gov. Ο ακριβής σύνδεσμος είναι http://www.usa.gov/Citizen/Topics/Family_Issues/Vital_Docs.shtml.

5. Εάν η χώρα σας εκδίδει αυτά, ένα οικογενειακό πιστοποιητικό που περιλαμβάνει εσάς, τη σύζυγό σας και όλα τα παιδιά (αν ισχύει για εσάς).

6. Πιστοποιητικό(α) διαζυγίου, εάν ισχύει, με μετάφραση, ή πιστοποιητικό θανάτου και μετάφραση στα αγγλικά εάν ο/η σύζυγος έχει πεθάνει. Και πάλι, φέρτε το πρωτότυπο μαζί σας, αλλά καταθέστε μόνο ένα αντίγραφο στο USCIS.

7. Πιστοποιητικά γέννησης και διαβατήρια για κάθε παιδί και σύζυγο. Τα πιστοποιητικά γέννησης πρέπει να είναι όλα μεταφρασμένα όπως εξηγείται παραπάνω στο στοιχείο #3. Αυτά απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί η ακριβής ταυτότητα κάθε ατόμου, η ακριβής ορθογραφία του ονόματός του κ.λπ. Επειδή το USCIS θα βασίζεται στην ορθογραφία στο Πιστοποιητικό Γέννησης αντί για το διαβατήριο του ατόμου, θέλετε να είστε σίγουροι ότι η μετάφραση είναι σωστή ως προς την ακριβή ορθογραφία του ονόματος κάθε ατόμου.

8. Εάν εισέρχεστε με βίζα επαγγελματικού επισκέπτη B-1, τότε φέρτε μαζί σας τον προσωπικό ή εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό σας από τη χώρα καταγωγής σας, οποιαδήποτε απόδειξη ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης στη χώρα καταγωγής σας (εάν υπάρχει), τυχόν επαγγελματικούς οργανισμούς που ανήκετε προς και ένα βιογραφικό (δηλαδή βιογραφικό). Αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες εάν σκοπεύετε να υποβάλετε θεώρηση επενδυτή εδώ στις ΗΠΑ ή άλλου τύπου βίζα εργασίας, όπως το άνοιγμα μιας επιχείρησης στις ΗΠΑ παρόμοια με αυτή στο εξωτερικό.

9. Εάν είστε κάτοχος πτυχίου από τη χώρα σας στο εξωτερικό, φέρτε το πραγματικό πτυχίο κολεγίου (το αντίγραφο είναι εντάξει) και τα αντίγραφα των μαθημάτων που ολοκληρώθηκαν από το σχολείο σας. Αυτές οι πληροφορίες θα χρειαστούν εάν αποφασίσετε να υποβάλετε αίτηση για βίζα H-1B ή άλλου τύπου βίζα εργασίας.

10. Εάν διαμένετε ήδη στις ΗΠΑ και υποβάλλετε φόρους εισοδήματος στις ΗΠΑ, κρατήστε αντίγραφα κάθε έτους που υποβάλλετε φόρους. Μπορείτε να λάβετε ένα αντίγραφο απευθείας από την IRS σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη κρατήσει αντίγραφα.

Ελπίζω ότι η παραπάνω βασική λίστα ελέγχου θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τα βασικά σας έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή οποιασδήποτε υπόθεσης του νόμου περί μετανάστευσης των ΗΠΑ. Λάβετε υπόψη ότι για συγκεκριμένους τύπους περιπτώσεων, όπως βίζα αρραβωνιαστικών, βίζα εργασίας, πράσινες κάρτες γάμου κ.λπ., θα χρειαστούν πρόσθετα έγγραφα. Παρακάτω παρέχεται ένας σύνδεσμος όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για έναν συγκεκριμένο τύπο περίπτωσης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*